Voor liefhebbers van natuur is er niets leuker dan wild kamperen. Je bevindt je midden in de natuur en kunt genieten van de rust om je heen. Bovendien zijn er geen andere mensen in de buurt en ben je aangewezen op je eigen survival skills. Helaas is wild kamperen in sommige landen niet toegestaan, maar in het prachtige Zweden mag het wel. Hier lees je alles over wild kamperen in Zweden.

Prachtige natuur

Zweden heeft een paar leuke steden die het bezoeken waard zijn, maar de natuur is toch wel het allermooiste dat Zweden te bieden heeft. De natuurgebieden in Zweden zijn bosrijk, wat betekent dat je er tijdens het kamperen makkelijk een beschutte plek kunt vinden. Deze bossen worden afgewisseld met wateren en wijde uitkijkpunten.

Het beste seizoen om te kamperen in Zweden is de zomer. In de winter ligt de natuur onder een magische laag sneeuw, maar is het er ook koud. In de zomer is de temperatuur aangenaam. Bekende gebieden in Zweden zijn onder andere Värmland, Dalarna en Jämtland. Hier kun je genieten van bossen, meren, bergen en watervallen.

Als je geluk hebt kun je in Zweden ’s nachts het noorderlicht bewonderen. Veel mensen reizen daarvoor speciaal naar het land. Vooral in het noorden van Zweden heb je kans om het noorderlicht te zien, al is dat wel vooral in de winter.

Weinig regels

In veel landen is het kamperen buiten een camping niet toegestaan, dus is het extra bijzonder dat het in de natuur van Zweden wel mag. In Zweden is er allemansrecht. Dat betekent dat de natuur er van iedereen is. Iedereen mag overal zwemmen, wandelen en kamperen. Er zijn maar een paar regels waar je rekening moet houden tijdens wild kamperen in Zweden.

Ten eerste moet je uiteraard uitkijken dat je je niet op een stuk land bevindt dat eigendom is van iemand. Meestal is het meteen duidelijk als een plek eigendom is van iemand en je er niet mag kamperen. Er staan dan bordjes. Wanneer je een plekje echt heel mooi vind, kun je proberen om toestemming te vragen aan de eigenaar. Veel boeren vinden dit geen enkel probleem, zolang je het netjes vraagt.

Ook is het absoluut essentieel dat je geen afval achterlaat in de natuur. De plek moet er na je vertrek precies hetzelfde uitzien als voorheen.

Leuke activiteiten

Er is in de natuur van Zweden enorm veel te doen. Je kunt er adembenemende wandelingen maken door de natuurgebieden. Daar spot je bovendien allerlei bijzondere dieren, waaronder de wolf, bruine beer, veelvraat en de lynx. Gelukkig zijn die dieren schuw, dus zullen ze niet snel in je buurt komen.

Er zijn in Zweden prachtige meren, waar je voor wat verkoeling na de wandeling heerlijk in kunt zwemmen. Over water gesproken: op deze meren en rivieren kun je ook varen. De kanotochten in Zweden zijn enorm indrukwekkend. Ook voor de echte avonturiers is er genoeg te ondernemen. Zo kun je in de Zweedse natuur ook bergbeklimmen en abseilen.

Categorized in:

Lifestyle,

Last Update: 15 May 2024