Teun van de Keuken is al jarenlang een vertrouwd gezicht op de Nederlandse televisie en in de media. Hij brak door als de kritische consumentenvriend bij het programma Keuringsdienst van Waarde, waarin hij grote vraagtekens zette bij de transparantie en eerlijkheid van de voedselindustrie. Inmiddels is Teun veel meer dan alleen journalist of programmamaker; hij is schrijver, ondernemer, podcaster, spreker én volgens sommige bronnen zelfs miljonair.

Een veelkleurige carrière

Geboren op 4 september 1971 in Amsterdam, begon Van de Keuken zijn carrière in de wereld van de journalistiek. Zijn naam werd synoniem met kritische, inhoudelijke en maatschappelijk bewuste televisie. Als een van de initiatiefnemers en presentatoren van Keuringsdienst van Waarde hield hij samen met collega’s producenten en supermarktketens verantwoordelijk voor dubieuze voedselproducten en misleidende marketingstrategieën.

Vanuit deze maatschappelijke betrokkenheid ontstond een van zijn meest invloedrijke initiatieven: Tony’s Chocolonely. Wat begon als een journalistieke actie tegen slavernij in de cacao-industrie mondde uit in een succesvol chocoladebedrijf dat tegenwoordig wereldwijd bekend staat om zijn missie: 100% slaafvrije chocolade.

Tony’s Chocolonely en zijn vermogen

Van de Keuken speelde een belangrijke rol in de oprichting van Tony’s Chocolonely en geldt als een van de geestelijk vaders van het merk. Hoewel hij zich al geruime tijd geleden formeel terugtrok uit het bedrijf, wordt zijn betrokkenheid nog altijd in één adem genoemd met het succes van het merk. Tony’s Chocolonely groeide uit van een idealistisch initiatief tot een winstgevend bedrijf dat in tientallen landen wordt verkocht.

Officiële cijfers over Teuns persoonlijke vermogen zijn niet openbaar, maar volgens schattingen zou zijn vermogen rond de 10 miljoen euro liggen. Dit bedrag wordt niet alleen toegeschreven aan zijn aandelen in Tony’s Chocolonely, maar ook aan zijn succesvolle media-activiteiten, boekenverkoop en optredens als spreker.

Media, podcasts en columns

Na jarenlange trouwe dienst als columnist voor de Volkskrant, maakte Teun in september 2024 de overstap naar Vrij Nederland. Sindsdien schrijft hij om de week een column waarin hij maatschappelijke onderwerpen, politiek en consumentenzaken fileert met zijn kenmerkende combinatie van droge humor, kritische observaties en scherpe analyse.

Daarnaast heeft hij zijn weg gevonden naar de wereld van de podcasting. Samen met jeugdvriend Gijs Groenteman maakt hij de populaire podcast “Teun en Gijs vertellen alles”, waarin het duo op luchtige én inhoudelijke wijze actuele gebeurtenissen bespreekt. Met culinair auteur Yvette van Boven produceert hij nog een andere podcast: “Etenstijd!”, waarin het draait om smaak, koken en de rol van eten in onze cultuur. Beide podcasts verschijnen onder de vlag van hun gezamenlijke productiebedrijf Meer van dit.

Schrijver met visie

Behalve in de audiovisuele media heeft Van de Keuken ook een duidelijke stem laten horen in de boekhandel. Hij heeft diverse succesvolle boeken op zijn naam staan, waarin maatschappelijke en persoonlijke thema’s centraal staan. In 2024 verscheen zijn meest recente boek, “De mens is een plofkip”. Daarin fileert hij de huidige consumptiemaatschappij en stelt hij de manier waarop we omgaan met voeding aan de kaak. Hij pleit voor bewust consumeren en een eerlijkere voedselketen.

Daarnaast schreef hij onder andere:

  • “Puur en Eerlijk” (2015) – Over de misleiding in de supermarkt.
  • “Goed Volk” (2017) – Een persoonlijke zoektocht naar identiteit.
  • “De Supermarktsurvivalgids” (2018) – Een gids voor consumentenbewust winkelen.
  • “Dit is geen Dieetboek” (2022) – Een frisse kijk op gezond leven zonder schuldgevoelens.

Veelgevraagd spreker en opiniemaker

Met zijn brede expertise en sterke presentatievaardigheden is Van de Keuken ook een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Hij spreekt op congressen en evenementen over een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

  • Duurzaamheid in de voedselindustrie
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Marketingstrategieën in supermarkten
  • De psychologie van de consument

Zijn lezingen zijn populair vanwege de combinatie van inhoudelijke diepgang, humor en interactie. Dankzij zijn ervaring als interviewer weet hij bovendien als gespreksleider of dagvoorzitter precies de juiste vragen te stellen en het publiek te betrekken.

Van idealist tot media-icoon

Wat Teun van de Keuken zo bijzonder maakt, is dat hij idealisme weet te vertalen naar actie – en dat met impact. Of het nu gaat om te duur geprijsde biologische producten, verborgen suikers in zogenaamde ‘gezonde’ snacks of moderne slavernij in de cacao-industrie: door zaken aan het licht te brengen, heeft hij het gedrag van zowel bedrijven als consumenten beïnvloed.

Natuurlijk is daar ook financiële waardering voor gekomen. Waar hij begon met het stellen van kritische vragen, groeide hij uit tot een ondernemer die constructieve antwoorden biedt. Zijn vermogen – geschat op miljoenen euro’s – is dan ook geen doel op zich, maar eerder een bewijs van het succes van zijn missie: de wereld eerlijker, transparanter en gezonder maken.

De reis van Teun van de Keuken laat zien dat idealisme en commercieel succes elkaar niet hoeven uit te sluiten. In het Nederland van vandaag is hij een voorbeeld van hoe een maatschappelijk bewuste houding hand in hand kan gaan met ondernemerschap en invloed. Teun mag dan misschien miljonair zijn, maar belangrijker nog: hij is een veranderaar die zijn platform gebruikt om kritisch te blijven kijken naar de wereld om ons heen – en om die een beetje beter te maken.

Benieuwd naar het vermogen van andere BN’ers?

Benieuwd naar het vermogen of salaris van andere bekende Nederlanders? Lees ook over Nieky Holzken, Teun van de Keuken, Frans Weghorst, Wouter Peelen, Thomas Dekker, Raymond Vermeulen, Welmoed Sijtsma, Nico Aaldering, Johan Vollenbroek, Wessel van Diepen en Tom Dumoulin

Onderverdeeld in:

Lifestyle,

Laatste Update: 2 april 2025