Zodra je wat opzoekwerk begint te doen over gezonde voeding, zal je het woord ‘superfoods’ al snel tegenkomen. Maar wat zijn superfoods nu exact en welke soorten voeding worden als superfoods beschouwd? Het is zeker handig om te weten, want ze kunnen een positieve invloed hebben op jouw gezondheid!

Wat betekent het nu eigenlijk als iets een superfood wordt genoemd?

Om eerlijk te zijn, heeft het woord ‘superfood’ geen duidelijke definitie. Het is eerder een verzamelnaam voor een aantal etenswaren die heel gezond zijn, omdat ze meer voedingsstoffen bevatten dan een gemiddeld product. Het gaat dus vaak over natuurlijke voeding zonder toegevoegde kleur- of smaakstoffen, met veel vitamine en eiwitten. Het soort eten dat perfect in een dieet past wat onze voorvaders ook zouden eten. Superfoods zijn daarom heel gezond en zouden eigenlijk deel moeten uitmaken van elke gezonde levensstijl.

Welke superfoods eet jij al?

Er zijn een aantal superfoods die jij waarschijnlijk al eet, omdat we ze al van kinds of aan hebben leren eten. Voorbeelden hiervan zijn vette vis zoals zalm, rode druiven, olijfolie, groene thee, spinazie en knoflook. Recent zijn ook andere gezonde producten zoals chiazaad, cacaobonen en acaibessen steeds bekender. Aangezien superfoods vaak bessen, noten of zaden zijn, kan je ze makkelijk in je dagdagelijkse voeding vermengen. Denk maar aan salades of smoothie bowls. Veel van deze producten zijn ook verkrijgbaar als poeder of zelfs in tabletvorm. Dit is een goede optie om meer broodnodige nutriënten in je lichaam te krijgen zonder te veel moeite, waardoor je vanzelf gezonder leeft. Je vindt deze producten vaak in winkels die zich specialiseren in gezonde voeding.

Wat zijn de minder bekende superfoods?

Zoals je kan bedenken, zijn er nog talloze andere superfoods die nog niet zo bekend zijn, maar zeker even gezond. Al kan het allemaal wat overweldigend worden. Wat is camu camu poeder? En eten mensen nu echt bijenpollen? Ja, mensen eten echt stuifmeel, want het bevordert de groei van je haar en nagels. Camu camu is dan weer een vrucht uit het Amazonewoud die boordevol vitamine C zit en je weerstand verbeterd. Een schep camu camu poeder in je smoothie elke ochtend is een goed idee, zeker in de winter. Wil jij meer superfoods eten? Probeer ze dan gradueel in je voeding te verwerken. Langzaamaan zal je niet enkel de gezonde effecten voelen, maar ook leren welke je wel of niet lekker vindt.

Categorized in:

Gezondheid,

Last Update: 15 May 2024